PACA

ALAIOR'S HEALTH CENTER

classification:
area:
year:
status:
location:
type:
Public buildings
2,301 m2
2010
Idea   
Alaior, Balearic Islands (Spain)
Open competition
architect:
workshop team:
constructor:
collaborators:

David García Martínez, Estudio Stefano Cortellaro

Fillipo Di Vitto

IBSALUT
Eleonora Sisinna, Adrián Bedoya

The new Alaior's health center is located at the end of the old town. The public space analysis of the Historical Alaior's Core and the relation between public space, squares and equipments or landmarks, leads us to place the main entrance to the health center on the façade facing the old town.
In the urban field, we present a compact building, with a longitudinal hall-corridor that communicates the two squares generated by the building, and with perpendicular patios that recover the structure and the dimensions from the parcels in the Pou street.
The access by motor to the building is made in the Avenida Verge del Toro, presenting a parallel parking in the existing settling in the Carrer d'en Pou and placing tha parking area for ambulances and disabled persons at the closest point to the center access.

The programme's hierarchy and distribution follow the logic of a clear division between public circulation and the internal one of the center, guaranteeing some functional routes that at the same time prevent interferences between them from being produced.
Looking at the plan view, the project responds to a comb scheme. The backbone of the program is a longitudinal space that visually communicates the two squares generated by the building.
From this corridor in two floors, which expands and gets lightened through interior perpendicular patios, the transversal circulations that the different functional areas of the health center are created, illuminated and separated from each other with interior patios that in turn serve as climate control elements with no technological dependence.

The proposal is solved through traditional constructive systems. The ground floor of the building is built with exposed white concrete blocks with an horizontal joint and a series of lattices made out of concrete in interior-exterior continuity, which set the building's language.
These lattices, located always from 1,60m from the ground, guarantee privacy in interior spaces, solve the intruder problem and serves as a solar protection generating interesting light effects in the inside and the outside, by using one single material.
The interior patios, apart from enlightening practices, waiting areas and circulations, they do for a natural climate control element thanks to its dimensions, similar to those from the island's traditional architecture.

PACA