PCE

CAN ESCANDELL PARK

classification:
area:
year:
status:
location:
type:
Town planning
9,000 m2
2011
Idea   
Ibiza, Balearic Islands (Spain)
call for ideas
architect:
workshop team:
collaborators:

David García Martínez, Estudio Stefano Cortellaro

Fillipo Di Vitto

Anna Vulart

Can Escandell area is one of the few fragments of Pla de Vila where it is still possible to read the traditional relationship of the rural space with the city of Eivissa.
Thus, we understand the competition as an opportunity to recover and reinforce the radial structure of Vila, weakened by several annular infrastructures -ring road, highway- which apart from segregating the city into two parts, they have determined the alignments of recent growing compared with the rural space layout that converged in the shape of a fan towards Dalt Vila.
The proposal aims to foster the radial growth axis of the city in physical and visual terms, and at the same time to recover the layout of the territory construction; the weaving formed by the walls of ancient paths and terraces; and the structure, the rhythm and the alignments of the existing crops are, thus, the elements that feed the proposal and the layout that articulates the park's road system.
The central axis, which follows the existing path, becomes a linear road, a promenade in the park articulated through a series of squares which are related with the equipment envisaged in the General Plan. Secondary walkways follow the old paths, parallel to the terraces walls until connecting with the street of nearby districts, improving the urban connectivity through the park.
The central boulevard does for a large pedestrian axis that connects the city center -taking profit of the reconversion of the ring road into an urban road- with the park, with the pre-existing and new equipment, and with the Cases Barates and Can Misses neighborhoods.
We propose a park with an agro-forestall character, a piece of cropped field inside the city, communicated by a green urban axis, full of activities and equipment.
It is not about a nostalgic proposal; the recovery of agricultural layouts and logics guarantee a proper views towards Dalt Vila and the landscape, the best drainage and runoff control, adaptation to natural ground, the recovery of existing vegetation, eventually the place's identity.
The proposal presents the recovery of all the existing terraces reducing as much as possible the earthmovings and retaining walls construction.
We choose to restore and enhance the existing agricultural rain-fed landscape, composed of autochthonous trees and crops that require a very low water consumption.
In order to introduce sustainable and eco-efficiency criteria, the project describes a rainwater utilization system for irrigation of the irrigated and rain-fed plots in the park.
With regard to the lighting performance, we have chosen to delimitate the different areas through projectors or marker-lights solar-powered systems, trying to minimize the costs for cabling tasks and infrastructure for the lighting circuit. Totally autonomous exterior luminaires, independent from electrical supply, with automatic switching on/off, an integrated solar panel of 35watts and LED lights of 9W with battery and controller system, automatic switching on/off and more than 10 hours of autonomy.

PCE