MLL

PALMA DOCK REHABILITATION

classification:
area:
year:
status:
location:
type:
prizes:
Public buildings
846 m2
2008
Stand By   
Spain
Restricted competition
1st prize
architect:
workshop team:

David García Martínez, Antón Chacártegui Carbó

Miquel Angel Cantallops

Currently, the building has different terraces both on the first and the second floor and the regulations allow us to occupy the total volume of the site's surface on all floors. Structurally, floors rest on the loadbearing walls placed transversally, which hinder the development of a free floor. For this reason the walls are held up, thereby cleaning up and strengthening the structure, either floorings or supports. That way we achieve a free floor that can be dived according to the programme.
Likewise, the façades are strengthened, which will be loadbearing walls now, and the gaps are modulated neatly cleaning up constructively all the existing pathologies.
The building is ended with a fairly new floor, where it is planned to place the restaurant.

The ground floor is composed of two large commercial premises separated by the vertical communication cores that rise to the second floor. These premises can be divided into up to six different premises, always respecting the rhythms of the façade's gaps. The typology is always duplex, regardless of whether its use is commercial or as an office. This way, the cores remain for the access to the restaurant, whether for people or merchandise.

On the first floor the attics or high floors of the commercial or office premises whose access is from the ground floor. These attics are separated by the communication cores that rise to the second floor in the same manner as they are on the ground floor. Therefore, the division of this floor will be conditional upon the distribution adopted on the lower floor. The distribution on the free floor allows it to be a single premise or divide it into several ones.

On the second floor a bright space is developed, with the intention of placing a haute cuisine restaurant, which becomes a point of reference in the area, revitalizing it in the social field. To the restaurant will be reached through the stairs and elevator core, the use of it is exclusive for the restaurant access. The spaces has openings on all the facades, overlooking either the sea front or the bay of Palma, which turns it into a privileged space, regardless of its use.

The roof floor has been presented as a standard façade, with the same rigor and the same intentions, since because of the city's height in a wall and sea front level, it has a great presence. Therefore, the façade gaps have been extended to the roof generating a facade-roof with similar dimensions. On the other hand, they help us to illuminate the space naturally. On the roof the installations are fitted, centered and covered so that they don't have much presence.

As can be seen, views are excellent, and they are in all directions. For this reason it has been intended to open the building to the maximum to its environment, within the constructive and structural possibilities of the rehabilitation.
The point where the building enhances its location is on the second floor rising the gaps on the façade to the roof and generating thereby daylight entrances for the future restaurant. Turning this floor into a privileged space thanks to its illumination and its views.
On the façades it's intended to keep the proportions between gaps and clumps to integrate the building with the facades of the environment, the intervention is planned respecting the order and rhythm of the pre-existing building's gaps.
A sandstone socket is created recovered from the current construction, which serves of protection on the ground floor to the street's inclemency. From the first floor up, a finished façade with a white-coloured single-layer is raised.

MLL