SES

SES ESTACIONS

classification:
area:
year:
status:
location:
type:
Public spaces
4.40 ha
2006
unbuilt   
Palma de Mallorca (Spain)
Public assignment
architect:
workshop team:

David García Martínez, Antón Chacártegui Carbó

Kiko Tous Berga, Jordi Azpeleta Tarancón

The enclosure of the new 'Parque de las Estaciones' has been conceived to fulfill the security and control needs of the park. Everything based on three fundamental goals for a space of these characteristics: permeability, order and movement.

Permeability: The placement of a fence along the perimeter of a park has a direct influence on the city-park-city relationship. Due to the importance that this factor has in the integration of the park in the city, we have worked to achieve the minimum expression of the fence.

Order: The enclosure is defined by 16 elements in the shape of plates, repeated along its development every 15 cm. These 16 elements are grouped into two modules or fence stretches, forming a sequence that generates the entire fence.

Movement: Each plate -from 1st to 16th- has three stretches. The first one is the start of the piece and it is always vertical forming a 90 degrees angle with the ground. The other two stretches are rotated two degrees relative to the part that precedes them, as the drawings show. In this way the fence is accompanied by an organic movement as if a group of trees was involved.

These three integrated elements are known already by nature. A poplar field has this appearance. The order of placement and the visuals that take place, as well as the straight start in the trunk and the disaggregation caused by their branches and leaves. A forest of poplars; a place where curiosity leads you to get in, a place that sometimes is perceivable and sometimes you can't see further.

SES