VAL

SINGLE-FAMILY HOUSE IN VALLVIDRERA

classification:
area:
year:
status:
location:
type:
Private house
310.25 m2
2006
under construction   
Vallvidrera, Barcelona (Spain)
Private assignment
architect:
workshop team:

David García Martínez

Miquel Angel Cantallops, Eduardo Varas Fenoy, Andrés Llopis Marroquín, Anna Gras Samaranch, Andrés Peñuela Betancur, Pablo Serna García Conde, Maria Pujol Nadal

The project consists of the construction of a detached house in the Budellera de Vallvidrera neighbourhood. The lot's location is complicated, since it is the north face of the Collserola's mountain, it presents a steep slope of more than the 40% in some points and the interesting views are at the north.

The project intends to integrate as much as possible with the natural land placing the highest levels of the house at the street level, so that the house still allows the pedestrians to enjoy the natural park. The project is then reduced to a broken quay wall. These breaks, apart from giving inertia to the structure, make it possible to generate the spaces adopted by the programme and to create two patios that collect the south-orientation's sunlight thanks to its geometry.

Then the house is built with reinforced concrete, since the half of it is buried. The facades' gaps have mechanized wooden shutters, in addition to other external elements, which are made with the recycled wood from the wall's formwork, brushed, rectified and treated for outdoor uses.

VAL